24 Şubat 2011 Perşembe

Stres Baskı Depresyon

Yeni Asır Gazetesi yazdı:
Sizi hareketsiz birakan her turlu aliskanliktan kurtulmak icin kendinize bir sans verin! Bol egzersiz ve sosyal etkinlikler yasantinizi daha renkli hale getirebilir

Is yasaminda ya da ozel yasantimizda ustumuzden atip kurtulmak istedigimiz bazi huylarimiz surekli yanibasimizda bize inat yaparcasina durur. Sabahlari uyanamamak ve ise surekli gec kalmak, dikkati uzun sure ayni noktada toplayamamak gibi 'hain' aliskanliklar, ustumuze yapisir ve kovsak da gitmez. Usengeclik de bunlardan biri.

Omzumuza oturur, tum gun butun islerimizi baltalamak icin zaman kollar! Ustelik usengeclik kalici olma tehlikesi de arz eder. Hem iste hem evde lanetlenmis gibi gezer dururuz. Oysa usengeclikten kurtulmanin bir yolu olmali. Ama once usengecligimizin temeline inelim, sonra da kovmanin yollarini arayalim. Psikolojik Danisman ve Insan
Kaynaklari Uzmani Selcuk Arici ile kendimizi nasil harekete gecirecegimizi konustuK.

Insanoglunun en buyuk sorununu kendi kendini harekete gecirememek olarak ozetleyen Arici, "Konusmaya gelince herkes dusuncesini soyler; 'soyle yapmali, boyle yapmali' der ama hareket yoktur" diyerek ozetledi genel tavrimizi. Usengecligimizin temelini yetistirme tarzimiza baglayan Arici, anne-babalarimizdan yola cikarak sunlari soyledi:

"Daha kucuk yaslarda anne babalarimiz bize toz kondurmaz ve 'Benim kizim/oglum yapmaz. Sen dur biz hallederiz' gibi cumleler sarfederler. Biz, birilerinin bizim yerine is yapmasina alisa alisa her zaman bizim islerimizi baskalarinin yapabilecegini dusunur dururuz. Harekete gecmemizi engelleyen diger unsurlardan birisi de icinde bulundugumuz
ruh halidir. Eger uzunca bir suredir bir konuda cabalamissaniz ve onda da bir basari elde edememisseniz sonrasinda da bu sizde yilginliga neden olacaktir."

Caresizlik yipratir !

"Caresizlik insani yipratan ve bir adim oteye gitmesine engel olan en buyuk nedenlerdendir" diyen Arici, "Tembellik etmek veya gayret gostermemek de yine bizim harekete gecmemizi engelleyen unsurlardandir. Biz millet olarak rahatliga alismis bir topluluguz. Bugun sokaktan herhangi birisini cevirip 'Cok paran olsa ne yaparsin?'
sorusunu sorsaniz hemen hemen hepsinde de guzel bir tebessum belirerek 'Sunu yapacagim, bunu yapacagim' diyerek hayallerini anlatirlar. Hemen hemen tum insanlarda rahat, bol kazancli, daha az emek harcayarak daha cok para kazanma dusunceleri vardir.
O yuzden ulkemiz girisimcileri sabit bir is yapmadan surekli o gunun moda isi neyse veya o anda ne kazancliysa onu yapmaya calisirlar. Ani kurtarmak onemlidir cunku" diye konustu.

Gayret duygulari

Tembelligin basa bela bir sey oldugunu soyleyen Arici, "Insana uyusukluk verdigi gibi insanin icinde zaten kisitli olan gayret duygularini da ortadan kaldirir" dedi. "Icinizdeki tembellik icgudusunu ortadan kaldiramazsaniz hem sagliginizdan olursunuz hem de ruhsal olarak daha kotuye gidersiniz. Zira icinizde biriken enerjiyi atabilmenizin ve rahatlamanizin tek yolu fiziksel olarak da saglikli olmanizdir. Tembelligi hareket ederek yenersiniz" diyen Arici, "Yaptiginiz her hareket sonucunda maddi bir kazanc beklemeyin.

Burada onemli olan gerceklestirdiginiz her eylemin sizin icin ya da baska insanlar icin yararli olacagini dusunmenizdir. Bir is yaparken hep kendinize faydasi olup olmadigini sorgularsaniz bu sizi bencil ve faydaci bir insan haline getirir. Faydaci bir insan olmak ise toplum tarafindan kabul edilebilir bir insan tipi degildir. Birilerinin sizin sayenizde mutlu oldugunu, belki hayatinin kurtuldugunu hayal edin" dedi.

Aliskanlik tuzagi

"Aliskanliklarinizi degistirerek tembellikten kurtulma adina bir adim atabilirsiniz" diyen Arici, "Degismez prensipleriniz olabilir. Ama durup arada bir soyle dusunmelisiniz. 'Dunya bile surekli degisirken benim dusunce bicimimde acaba hic mi yanlislik yok?' Kendinizi tipki arabalarin servis bakimlari gibi arada bir gozden gecirin. Zira kotu aliskanliklar da insanin harekete gecmesine engel olan en buyuk etkenlerdendir" diye konustu.

"Dusuncelerinizi arada bir gozden gecirmek iyidir" diyen Arici, "Her ne yaparsaniz yapin, ne dusunurseniz dusunun, aliskanliklarinizin, yasam stilinizin, dusuncelerinizin, kararlarinizin size ve cevrenizdekilere, yasadiginiz dunyaya uygun olmasina onem verin. Bu sizin hayatla daha barisik olmanizi saglayacaktir" dedi.

Tembellikten kurtulma yollari


* Kendinizle barisik olun. Hep 'ben' demeyin.
* Saglikli bir vucuda sahip olun. Egzersiz yapin. Vucut ve beyin birbiriyle uyumlu iyi birer takim oyuncusudur. Birinden biri calismazsa digeri de durur.
* Vicdaninizi arada bir sorgulayin. Arada bir zihinsel muhasebe yapmak, "Iyi bir insan olacagim" cumlesini kurmak sizi iyi bir insan olmaya yoneltecektir. (1)
* Aliskanliklarinizi gozden gecirin. Sizi hareketsiz birakan her tur aliskanlik kotudur.
* Hicbir seyi sadece maddi kaygilarla yapmayin. Manevi kazanclarin aslinda sizi daha cok ayakta tutacagini bilin.
* Kendiniz icin bir yasam felsefesi gelistirin. Davranislarinizda tutarli olun ve bunu hareketlerinizle de gosterin.
* Bir durum karsisinda hep "aman canim, bana ne!" demeyin. Hep karsidan beklemeyin. Cekimser, arka planda kalan, etliye sutluye dokunmayan bir insan haline gelirsiniz.
* Entellektuel sermayenizi ne kadar gelistirirseniz o kadar sorumlu olursunuz.
* Empati yapin. Bir karar verirken "Acaba onun yerinde ben olsam ne yapardim?" deyin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder